Saturday, October 01, 2005

Maďarský ohař

Středně velký, krátkosrstý, ušlechtilý ohař nenápadného vzhledu, s průměrně silným svalstvem.Charakteristika:Inteligentní, klidného temperamentu, poslušný, snadno cvičitelný, přítulný. Citlivý na hrubé zacházení. Výborný smysl pro stopování, obyčejně hledá v prostorném cvalu. Zachovává spojení se svým vůdcem. Výborný přinašeč, stopař a stavěč, rád pracuje ve vodě. Vyhovuje všem účelům v uherském podnebí, krajině, vegetaci a poměrům zvěře a lovu.
Povaha:Hlava a lebka
Suchá, kůže podél střední linie lebky poněkud svraštělá. Úhel, který svírá rovina lebky a nosního hřbetu, činí 30-35 stupňů. Čelní sklon je nepatrný. Nosní hřbet je rovný. Týlní hrbol slabě viditelný. Morda tupá s mírně vyvinutými laloky, pysky suché, úplně zakrývají mordu.
Oči:Středně velké, poněkud oválné, umístěné téměř rovnoběžně s nosním hřbetem. Oční víčka se dobře zavírají. V koutku oka není viditelná červená spojivka.
Uši:Trochu masívnější než střední průměr. Poněkud níže nasazené, svěšené, nikoli masité, tvaru !U!.
Morda:Nos je poměrně velký, kulatý. Při pohledu ze strany tupě zařízlý. Nosní otvory široce rozevřené. Chřípí pohyblivé. Chrup - pravidelný a dokonale uzavřený. Skus nůžkový.
Krk:Středně dlouhý, úměrný, středně vysoký, nasazený. V krajině hrtanu je kůže volnější než jinde, netvoří však lalok.
Trup:Hrudní koš hluboký a dlouhý, oválného průřezu. V nejhlubším místě dosahuje úrovně lokte. Hrudník rpostředně široký, dopředu vyklenutý. Hrudní kost dlouhá, silná, žebra mírně klenutá. Hřbet rovný, svalnatý. Bedra prostředně dlouhá. Záď poněkud snížená, ale ne spáditá, dobře osvalená. Při pohledu shora jsou boční linie zádi téměř rovnoběžné. Výška zádi je o 1 až 2 cm nižší než výška v kohoutku. Břicho je napjaté, jeho spodní linie není vykrojená, ale rovná a směřuje šikmo vzhůru. Délka trupu je u psa o 2 až 5 cm, u feny o 2 až 6 cm větší než výška v kohoutku.
Hrudní končetiny:Sloupovité, dobře osvalené, v úměrné vzdálenosti. Lopatka šikmá, plece dobře osvalené, ale dobře pohyblivé.
Pánevní končetiny:Pevné stavby kostí, dobře osvalené, pravidelně postavené. Při poheldu ze strany svírá koleno úhel 110 až 120 stupňů. Stehno je dlouhé, paty nízko posazené.
Tlapy:Krátké, okrouhlé. Prsty krátké, klenuté, dobře uzavřené. Polštářky velké, tvrdé, hrubé. Drápy pružné, dobře klenuté. Paspárky, jestliže se vyskytují, je yřeba odstranit.Ocas:Trochu níže nasazen. V klidu visí svisle dolů, za pohybu je držen vodorovně. Má být zkrácen na dvě třetiny. U dospělého psa má špička kupírovaného prutu sahat až ke koleni.
Pohyb:Živý klus nebo prostorný cval.
Osrstění:Krátká, rovná, hrubá, na hlavě přilehlá, hustá, lesklá srst, na omak mastná. Jednotlivé chlupy tlustší, pružné.
Zbarvení:Jednobarevné, tmavá, žemlová žluť. Pigmentace - pigment na celém těle je barvy středně žlutohnědé. Nos, okraje očních víček a mordy, duhovka, polštářky tlapek a drápy jsou stejné barvy tmavšího odstínu. Nikdy ne černé nebo břidlicově šedé.