Friday, November 11, 2005

Jezevčice na drátě

Jen o vlásek unilla smarti dospělá fenka křížence hrubosrstého jezevčíka, kterou brněnští strážníci v pátek 3. října, jak se škrtí na utaženém plotovém drátu u zbořeniště buňky ve Hvězdoslavově ulici v Brně. Fenku s poraněným krkem odvázali a převezli do městského útulku, kde ji ošetřovatelé pojmenovali Drátěnka a umístili do karantény. Tady se současně léčí ze zranění, které jí drátem způsobil bývalý majitel a současně připravuje na nového chovatele, který by jí měl nahradit strach a utrpení, které zažila. Drátěnka totiž měla drát zařezaný do krku a nebyla daleko od uškrcení.
„Fenka nemohla ani sedět, ani ležet. Byla pevně přivázaná drátem, který jí udělal strangulační rýhu na krku. Byla podvyživená špatnou péčí a měla kožich nevyčesaný, což svědčilo o tom, že se o ni nikdo nestaral a chtěl se jí zbavit. Po lékařském ošetření se rychle zotavuje, je milá a přítulná, jen si dává pozor na neznámé lidi kolem sebe,“ potvrdila vedoucí útulku Jarmila Hrabětová.
Fenka, která je náhodou unikla smrti hladem a uškrcením, měla štěstí, že strážníci šli zkontrolovat okolí rozpadlé buňky před nezvanými návštěvníky či hledanými osobami a přitom ji tam zbídačenou našli. Po psychickém šoku se fenka poměrně rychle zotavuje, nechá se pohladit, ale stále má ještě strach z nepředvídaného nebezpečí.
„Podobných osudů tady máme více, ale daří se tato zvířata dát do opatrovnické péče dřív, než pomine doba, kdy jsou z umístění v kotcích útulku psychicky zlomená. V současné době tu máme k předání do opatrovnické péče a v karanténě zhruba stovku psů od štěňat po dospělá zvířata a 36 vykastrovaných koček,“ doplnila Hrabětová.