Tuesday, December 12, 2006

Skutečná kořist je poživatelná

Pamlsky jsou v podstatě stejně vhodnou náhradou kořisti jako hračky. Podstatný rozdíl mezi oběma těmito alternativami ovšem tkví v tom, že pamlsek slouží k potravě, zatímco hračky jen k nadšenému žvýkání nebo přenášení.
Význam kořisti pro psa se nám ozřejmí, podíváme-li se znovu na jeho příbuzné vlky a volně žijící psy, třebaže se psovi domácímu již poněkud odcizili. Vydají-li se psovité šelmy za kořistí, jsou žádostiví toho, aby utišili svůj hlad nebo aby zajistili dostatečný přísun potravy pro své potomstvo. Pro jejich jednání je proto významným podnětem jejich žaludek. Úspěšný lov korunuje skolení a pozření kořisti. Bez chutného hodokvasu na konci lovu by byla jakákoliv tělesná námaha zcela zbytečná.
U dobře živených rodinných psů spočívá kořistnický pud na poněkud odlišném mechanismu. Psa zpravidla nepobídne kručící žaludek, ale prostě jen radost z lovu. Psi orientovaní na potravu ovšem zcela samozřejmě cítí při pohledu na pamlsek nezkrotnou touhu. A právě to lze při výchově psů dokonale využít.