Saturday, May 19, 2007

Socializace na zvířata

Vojáci v poslední době kladou v oblasti ovladatelnosti psa důraz na netečnost vůči jiným psům a domácím zvířatům. Své psy vysílají na mise do zahraničí, například na Balkáně se často dostávají do situací, kdy při výkonu služby narazí na zvířecí kolegy nejrůznějšího druhu. Zvířata je nesmí rušit ani při vyhledávání úkrytů drog a zbraní.
Psi musejí také okamžitě zareagovat na odvolání. To proto, že například v Kosovu je příliš mnoho míst, kde se vyskytují uhynulá zvířata a odpadky, a podle vojenského veterinárního lékaře dr. Vopršala představují značné nebezpečí nákazy.
„Pes musí mít dokonalé odložení, a to i v rušném prostředí, neboť například po odhalení úkrytu psovod zajišťuje mnoho úkonů nebo pomáhá zasahujícím specialistům. Při vyhledávání drog a zbraní nesmí psa vyrušit ani střelba, nemůže se zaleknout výšek, neobvyklých překážek, nesmí se bát vstoupit a pracovat v těsných temných a nevětraných prostorech,“ zdůrazňuje instruktor některé aktuální aspekty poslušnosti a ovladatelnosti u armádních psů.