Sunday, July 29, 2007

Sea Dogs

"Loď na pravoboku!"
„Na obzoru se objevila pirátská galéra, kapitáne.“
„Připravte loď k boji.“


Mladičký kapitán Nicolas Sharp se v srdcervoucí scéně rozloučil se svojí starou matkou a kvůli touze po dobrodružství se vydal napospas nevyzpytatelnému mořskému živlu. Pouští se tak ve stopách svého otce, kterého nikdy nepoznal. Jeho smělé plány mu však záhy překazí španělští seňorové a uvrhnou ho do vězení. Nějakým nedopatřením se však Nicolasovi podaří uniknout a s ukradenou lodí se dostává až na nejbližší anglický ostrov Highrock se stejnojmenným přístavem. Dál už se jeho osudu zmocníte vy. Scénář jak vyšitý ze středověkých Večerů pod lampou. Ale tam, kde chybí originalita, může hráčovu zívající mysl osvěžit příjemná variabilita a nelineárnost příběhu. Takže v duchu stařičkých Pirates si nemusíte neustále hrát na uhlazené klaďase, ale můžete nechat volný průchod svému horšímu já a s pirátskou vlajkou vesele drancovat kolonie a okrádat počestné kupce.

Na začátku se objevíte v už zmíněném přístavu Highrock, který se hemží různými figurkami, více nebo méně výřečnými. Při prvním pohledu na herní prostředí se vám skrze zuby prodere něco na způsob: „Zase ten Tomb Raider, akorát nechápu, proč tam dali místo atraktivní brunetky nějakého mladíčka s ulíznutým culíkem.“ Z omylu vás vyvede hned první návštěva přístavní špeluňky, kde se vás kromě blech chytnou opilí námořníci a začnou vám vykládat svoje srdceryvné příběhy. Rychle zjistíte, že se jedná sice o jednoduché, ale také zábavné RPG. A už se na vás začnou valit různé questíky, dovednosti hlavního hrdiny i důstojníků jeho posádky, které si za provizi najímáte a vůbec všechny možné věci spojené s RPG žánrem. Škoda jen, že tyto vlastnosti jsou zahrnuty jen ve velmi zjednodušené míře, a proto má hra k dokonalému RPG daleko.

V Sea Dogs je hraní zaměřeno spíše na pirátění, a to z jakékoli strany. Ale ať už se stanete zámožným obchodníkem, nebo krvežíznivým korzárem, v žádném případě se neobejdete bez obchodování se všemožnými druhy zboží. To je totiž hlavním zdrojem vašich financí. Než si ale přijdete na slušný peníz, budete muset donekonečna pendlovat mezi ostrovy sem a tam a převážet různé zboží. Ceny se neustále mění podle nějakého záhadného klíče a vy nemáte možnost je zjišťovat jinak, než že se na příslušný ostrov podíváte. Tak se obchodní proces stane poněkud zdlouhavým a časem trochu nudným. Náladu vám pozvednou nádherně vyvedené středověké plachetnice. V přístavní loděnici je jich na výběr celá řada a určitě se budete horečnatě snažit a získávat zkušenosti, abyste mohli kormidlovat lepší a větší lodě.

Za branami ostrovní pevnosti se rozprostírá širé moře. Vaše loď se zvolna pohupuje ve vlnách a námořníci už netrpělivě čekají na povel k vyplutí. Na přehledné mapě můžete nabrat libovolný kurz nebo se vydat přímo k jednomu z přístupných ostrovů. Natáhněte plachty! Kurz jih-jihovýchod, směr ostrov Tendales! V půli cesty vám důstojník oznámí, že na obzoru se objevila lehká pirátská galéra. Je na vás, zda se rozhodnete loď ignorovat a zbaběle se vyhnout boji, anebo se pokusíte zbavit svět jednoho mořského psa. Dobrodruzi zvolí druhou možnost a objeví se na širém moři, kde se zatím rapidně změnilo počasí. Loď se v divoké bouři žene rychlostí patnáct uzlů mezi obrovskými vlnami. Ze 3D pohledu zjistíte dalekohledem rychlost a velikost posádky protivníka. Naberete kurz přímo k ní (k tomu vám pomůže speciální ikonka) a nabijete děla. Z větší dálky střílíte lehkými koulemi nebo náboji podobnými činkám, s jakými cvičil Gustav Frištejnský. Loď můžete efektně zničit zblízka účinnými bombami nebo se ji pokusíte zaháknout a ukořistit vše, co je na ní. Náboji jak do brokovnice snížíte stav pirátské posádky a šikovným manévrem se vaše lodi k sobě dostanou bok po boku. Přikážete hodit hák a už se všechno začne mydlit. Chaos, který by nastal, kdybyste měli ovládat vřavu, kde se řeže tři sta námořníků, vyřešili autoři šalamounsky. Tváří v tvář se postaví pouze kapitáni. Tady se vám zúročí přesné zásahy do nepřátelské posádky, protože počet životů v souboji se rovná počtu mužů na palubě. Levý výpad, blok. Naznačení doleva a pravý výpad. Ještě jedna rána a zarostlý chlapík s dřevěnou nohou a černou páskou přes oko se válí v krvi na zemi. Vy se tak zmocníte tučné kořisti a přibude vám nějaký ten bodík ke zkušenosti. Pokud se vám nepřátelská loď líbí, můžete ji vyměnit za svou.