Saturday, October 01, 2005

Rotvajler

Rotvajler je více středně velký silný pes, ani nemotorný, ani lehký, také ne vysokonohý nebo chrtí. Z jeho postavy, ve správném poměru utvářené, krátké, zavalité a silné, lze usuzovat - kromě vysoké inteligence, vynikající oddanosti a ochoty k práci, poslušnosti a nepodplatitelnosti - na velkou sílu a houževnatou vytrvalost.
Rotvajler je výtečný obranný, doprovodný a služební pes. V chovu se usiluje o psa oplývajícího silou, souměrně stavěného, s krásnými rezavě hnědými nebo světlehnědými odznaky, který při celkovém přísném vzhledu nepostrádá také ušlechtilost. Jeho celkový vzhled prozrazuje na první pohled svéráznost a odvahu; jeho klidný pohled prozrazuje dobromyslnost a věrnost. Jeho povaha neukazuje nic neklidného nebo malicherného. Lest, záludnost jsou mu cizí.
Hlava je Prostředně dlouhá, lebka mezi ušima je široká, v linii čela při pohledu ze strany mírně klenutá. Čelní sklon je dobře vyjádřen. Temeno je dobře vyvinuté, nikoli však nápadně vystupující. Líce jsou silně osvalené, aniž silně vystupují. Jařmový oblouk je dobře vyznačen. rovný nosní hřbet není příliš dlouhý, od kořene až ke špičce čenichu není delší než temeno od týlního hrbolu k čelnímu sklonu. Nos je dobře utvářen, spíše širší než kulatý, s poměrně velkými otvory, vždy černý. Černé pysky pevně přiléhají a s padají znenáhla ke koutku, který příliš nevystupuje. Kůže na hlavě je všude napnutá. V nejhorším případě smí vytvářet při pozornosti podélné vrásky.