Tuesday, May 16, 2006

veterina

řestože je naše republika uznána za zemi prostou vztekliny, stále platí povinnost každoročně vakcinovat psy, kočky a fretky. U nás, pravda, je riziko nakažení minimální, vzteklina byla v ČR zjištěna naposledy před zhruba čtyřmi lety, nelze ale vyloučit proniknutí například nemocných lišek z okolních zemí. Proto se také proti vzteklině u nás populace volně žijících zvířat stále vakcinuje.

Ti, kdo hodlají cestovat za hranice do zemí EU se svými zvířecími miláčky, tedy psy, kočkami nebo fretkami, musejí mít pro tento účel schválenými soukromými veterináři vydaný pas pro malá zvířata, kde je rubrika pro vyplnění údajů o povinné vakcinaci proti vzteklině. Pakliže cestovatelé zamíří do zemí mimo EU, musejí počítat s tím, že i zde vyžadují potvrzení o vakcinaci, popřípadě musejí splnit některé další požadavky konkrétních zemí. Proto je vhodné se včas, zřejmě na zastupitelských úřadech těchto zemí, o těchto podmínkách informovat.

Podmínkou vydání pasu je i označení zvířete - musí být tetováno (čitelně), nejlépe však je, je-li opatřeno elektronickým čipem, což všechno provede soukromý veterinární lékař. Dále zvíře musí být vakcinováno proti vzteklině v souladu s naším veterinárním zákonem, tudíž i s legislativou EU, to znamená, že první očkování pro účely cestování musí mít zvíře jakmile dosáhne stáří tří měsíců.