Saturday, May 05, 2007

Vždy zachovat klid

To považuje trenér za naprostou nezbytnost každého psovoda který, chce mít úspěšného belgického ovčáka. „Je to velmi temperamentní a hravé zvíře a do svých 2 – 3 let věku pocuchá nervy i tomu největšímu kliďasovi. Hravý je i v pozdějším věku, ale to je již snáze zvládnutelné.
Jinak je tomu s rotvajlerem, který má tendenci k dominanci a potřebuje pevnější ruku, tedy i poněkud jiný druh výcviku. Rotvajler občas zkouší, že by nemusel poslouchat, není ani zvláštnost, kdy se vzepře. Dokonce po mně nejednou vyjel padesátikilový macek a nezdráhal se přitom ukazovat své krásné zuby. A to už měl po zkouškách ZVV i IPO. Vždy okamžitě následovalo rychlé a nekompromisní provádění cviků sedni, lehni, vstaň, aby si uvědomil, kdo koho musí poslouchat,“ doplnil Jiří Hájek srovnáním dvou odlišných výcvikových typů psa.
Hravost malinoise a jeho zájem o aport využili oba muži také při nácviku překonávání překážky typu „A“. Ještě jednodušší to měli při výcviku přeskakování jednometrové překážky s aportem. V obou případech bylo použito obdobných výcvikových zásad jako u předchozích cviků.

Labels: ,