Thursday, November 01, 2007

Rozkašlal se a zaťal ruku do prsou v místě, kde jako by ho bolest přímo rvala.
"Namrzlá plíce," řekl, mluvě přímo na Kazana. "To jsem chytil hned na začátku zimy, tam ve Fond du Lacu. Doufám, že se s těmi dětmi dostanem domů - včas." V samotě a prázdnotě té obrovské severní pustiny si člověk snadno zvykne mluvit sám se sebou. Ale Kazan měl hlavu čilou a oči bdělé, a tak Pierre mluvil k němu. "Musíme je dostat domů, a jsme tady na to jenom ty a já," řekl a kroutil si přitom vous mezi prsty. Náhle zaťal pěsti.
Znovu jím zacloumal ten křečovitý, mučivý kašel. "Domů!" popadal dech a držel se za prsa. "Je to osmdesát mil přímo na sever - k Churchillu - a já jen prosím boha, abychom tam dorazili - s těmi dětmi - než mi vypovědí plíce."
Vstal a s každým krokem maličko zavrávoral. Kazan měl na krku obojek a Pierre ho přivázal řetězem k saním. Potom přitáhl několik menších kmínků na oheň a tiše vklouzl do stanu, kde Jana a děťátko už spaly. Tu noc slyšel Kazan několikrát vzdálený hlas Šedky, volající po něm, ale něco mu říkalo, že teď na něj nesmí odpovědět. Krátce před úsvitem přišla Šedka téměř až k samému táboru, a tu jí Kazan prvně odpověděl. Jeho zavytí probudilo muže.
Vyšel ze stanu, na několik krátkých okamžiků se pátravě zahleděl do oblohy nad sebou, rozdmýchal oheň a začal připravovat snídani. Popleskal Kazana po hlavě a dal mu kus masa.
O chviličku později vyšla Jana. Byla sama, děťátko nechala ve stanu spát dál. Pospíšila si k Pierrovi a políbila ho a potom si klekla vedle Kazana a mluvila na něj skorem tak, jak ji včera slyšel mluvit na děťátko. Když vyskočila a šla pomáhat otci, Kazan se pustil za ní, a jakmile si Jana všimla, že pes stojí pevně na nohou, vykřikla radostí. Byla to divná cesta, na kterou se ten den vydali do hlubin Severu. Pierre Radisson ulehčil saním o všechno kromě
stan, pokrývky, jídlo a kožešinový pytel pro malou
Janinku. Potom se sám zapřáhl do postraňků a táhl saně
po sněhu.
Ustavičně kašlal.
"Ten kašel mám už půlku zimy," zalhal Pierre a dával bedlivý pozor, aby Jana nespatřila ani stopu krve na jeho rtech nebo vousu. "Aspoň týden nevytáhnu paty ze srubu, až se dostanem domů."