Friday, August 01, 2008

Červená smrt

KAZAN A ŠEDKA PUTOVALI NA SEVER DO
kraje kolem Fond du Laku a právě do té oblasti dospěli, když Jacques, kurýr Společnosti Hudsonova zálivu, dorazil od jihu na stanici a přinesl první věrohodnou zprávu o strašlivé epidemii - černých neštovic. Celé týdny se již ze všech stran trousily pověsti. A pověsti rostly v pověsti poplašné. Od východu, od jihu a od západu jich přibývalo, až na všech stranách Pavlové Reverové pusté divočiny bleskem roznášeli poselství, že La Mort Rouge - Červená smrt - se jim žene v patách.
A od pokraje civilizace až k Zálivu se jako mrazivý vichr šířil chlad hrozného strachu. Před devatenácti lety tam z jihu došla táž zvěst a za ní se přihnal Červený děs. Hrůza před ním doposud hluboko tkvěla ve všem zálesáckém obyvatelstvu, neboť tisíce neoznačených hrobů, jimž se všichni vyhýbali jako morové nákaze a jež byly roztroušeny od dolních vod Jamesovy zátoky až po jezerní kraj v povodí Athabasky, podávaly svědectví o tom, jakou daň si epidemie vyžádala.
Na své pouti přicházeli Kazan a Šedka občas na nízké hromádky, které kryly nebožtíky. Instinktem - něčím, co nekonečně převyšovalo vnímavé schopnosti člověka - prostě cítili přítomnost smrti kolem sebe, snad ji čichali ve vzduchu. Šedčina divoká krev i její slepota jí skýtaly nezměrnou výhodu před Kazanem, pokud šlo
95
o odhalování oněch záhad vzduchu a země, jež oči nebyly způsobilé vidět. Každý den, který následoval po té strašlivé měsíční noci na Sluneční skále, kdy ji rys oslepil, jen ještě utvrdil neomylnou spolehlivost jejích dvou hlavních smyslů - sluchu a čichu.
A právě ona první objevila přítomnost epidemie, stejně jako předtím zvětřila velký lesní požár celé hodiny dříve, než jej ve vzduchu pochytil Kazan. Jednou ji Kazan odlákal zpátky k pásmu lovcových pastí. Stezka, kterou našli, byla stará. Mnoho dnů už po ní nikdo nepřešel. V jedné pasti našli králíka, ale ten už byl dlouhý čas mrtvý. V jiné byla zdechlina lišky, na kousíčky rozcupovaná sovami. Většina pastí byla sklapnutá. Jiné byly zaváté sněhem. Kazan, se svými třemi čtvrtinami psí krve v žilách, běžel po stezce od pasti k pasti, žádostiv něčeho živého - masa k žrádlu.